Кошница0

Амигуруми - японското изкуство за плетене на играчки

Амигуруми - японското изкуство за плетене на играчки

2022-01-25 17:47:02 816
Какво е амигуруми? 

Това е популярна техника за плетене на една кука, която произлиза от Япония. Самата дума “amigurumi” е съчетание от два японски термина “ami”, което се превежда “плетен” и “nuigurumi” - което означава пълнена кукла. Амигуруми най-често се изработват с формата на животинки, кукли, растения, дори храна, както и популярни детски герои от книжки и филми, като Мечо пух, Хелоу кити, Пепа пиг и др. Амигуруми играчките се използват предимно за естетически цели - като декорации, но могат да имат и други приложения, а именно като детски играчки, залъгалки, одеала за гушкане, ключодържатели и др. Амигуруми плетивата са идеални подаръци за деца и бебета, особено тези, които се изработват от органични памучни прежди. 

От историческа гледна точка самото изкуство започва да се развива в Япония след Втората световна война, като началото поставят самураите, които са плетяли различни аксесоари и декорации за своите катани и зимни облекла. Постепенно техниката става много популярна, а плетените амигуруми се търсят от ценители по цял свят. За популярността на този вид изкуство в последно време много допринасят съвременните онлайн платформи за хендмейд изкуство като Etsy, Pinterest, както и Youtube. 

Особености на техниката 

Много характерно за амигуруми е плетенето в кръг, като всяка част (глава, ръце, крака и т.н.) се плете поотделно и накрая се зашиват една за друга. Както разбрахме по-горе, амигурумите имат пълнеж, като най-често за целта се използват силиконови топчета, вата или силиконов пух. Силиконовия пълнеж се изработва от кухи полиестерни влакна, които са меки и еластични, могат да се перат и изсъхват бързо.  

Много важно е да се използва тънка прежда и да се плете стегнато, за да не прозира плетката и да не се вижда пълнежа. За да изглежда напълно завършена играчката, с памучен конец и игла се бродират очички, носле и уста, като по желание може да сложите и пластмасови очички и носле на винт, които са обезопасени и трудно могат да бъдат извадени. 

Плетенето на амугуруми е забавно и разлекателно хоби, което лесно се научава и от напълно начинаещи, стига да имате търпение и желание. Необходими са ви само прежда, подходящ за нея размер кука, игла, конец и свободно време. Ако пък сте от нетърпеливите и искате веднага да зарадвате някого с ръчно изплетена играчка или кукла, заповядайте да разгледате нашите плетени амигуруми играчки!